Evde Yara Bakımı

Evde Yara Bakımı

Evde yara bakımı hizmetinde; yaranın durumuna göre yapılacak pansuman sayısı ve sıklığı uzman yara bakımı ekibi tarafından belirlenmektedir. Evde yara bakımının amacı, yaranın türünü ve tedavisini belirlemek, yaranın iyileşmesini engelleyen sebepleri bulmak, olabildiğince bu sebepleri ortadan kaldırmak ve yaranın iyileşebilmesi için uygun ortamı sağlamaktır. Evde sağlık hizmetini veren yara bakım ekibinin bir diğer görevi de, çoğunlukla yatağa bağımlı olan bu hastaların yakınlarını ve bakıcılarına eğitim vererek, yeni yara açılmasını önlemektir.

a. Akut Yara Tedavisi

Bir travma sonucunda deride bulunan canlı dokuların bütünlüğünün bozulmasına yara denir. Akut ve kronik yaralar olmak üzere iki başlıkta incelenir. Akut yaralar, ani gelişen, hasarlı dokuda bulunan yaralardır. Delinme, ısırık, kesik, cerrahi kesiler gibi yaraları kapsar.

AÇIKLAMA: Yara tedavisinde yapılacak ilk adım yaranın büyüklüğünün kontrol edilmesidir. Ek bir tedavi ve yardım gerekmediği durumda bir sonraki aşama kanama varsa kontrol altına alınmasıdır. Yarayı tedaviye hazır hale getirmek için lokal anestezi uygulanır. Canlı dokulara zarar vermeyecek şekilde solüsyon hazırlanır. Uzman hemşire yara yüzeyinin kapatılıp kapatılmayacağına karar verir. Hastaya yara bakımının yanı sıra intravenöz yolla (damar içi) ağrı kesici verilebilir.

b. Diyabetik Ayak Tedavisi

Diyabet tanısı alan hastalarda kişinin sağlığını tehdit eden ayak yaraları oluşabilir. Bu yaralar ciddiye alınıp tedavi edilmezse, uzuv kaybetmeye kadar gidilebilir. Diyabet hastalarında en önemli nokta, yara açılmadan önlem almaktır. Yara oluşup enfeksiyon başladığında uzvu tehdit eden boyutlara ulaşmış demektir.

AÇIKLAMA: Diyabet hastalığı vücutta birçok organ hasarına yol açan kronik bir hastalıktır. Sinir ve damarlarda oluşan hasarlar sebebiyle diyabetik ayak komplikasyonuna neden olur. Ayak ve parmaklarda şekil bozukluğu oluşur. Salgı bezlerinin yeterli çalışmamasına bağlı olarak çatlak ve kuruluklar meydana gelir. En son olarak his kaybı değişir ve enfeksiyon oluşmaya başlar. Kan dolaşımı bozukluğu bulunan ayakta yara açılması riskli duruma gelir.